Kathedraal van Palma de Mallorca

De wereldberoemde kathedraal de La Seu vind je in Palma de Mallorca. Het is zeker de moeite waard om dit spectaculaire bouwwerk te bezoeken en te ontdekken wat er nou zo bijzonder is aan deze kathedraal. In ieder geval leuk om te weten, voor de liefhebbers, ook Antoni Gaudí heeft meegewerkt aan de bouw!

PRONKSTUK


Kathedraal la Seu is het pronkstuk van Mallorca en ook wel een beetje van heel Spanje. Als je door Palma de Mallorca loopt, is dit pareltje ook zeker niet te missen en als je er naar kijkt, zie je de rijkheid van de geschiedenis er van afstralen.

BELOFTE VAN JAIME I


Het eiland Mallorca was rond 1200 van de Arabieren en Spanje wilde dit mooie eiland natuurlijk terug veroveren. Koning Jaime I is de koning die Mallorca weer ging herveroveren alleen hij kwam in een hevige storm terecht. Hij beloofde dat wanneer hij de storm zou overleven hij een kerk zou bouwen ter ere van de heilige maagd Maria. En zo geschiedde, Jaime I kwam levend aan op Mallorca en hij deed wat hij beloofd had, hij bouwde een kathedraal.

VAN MOSKEE TOT KATHEDRAAL


Op de plek waar nu de kathedraal staat, stond eerst een hele belangrijke moskee genaamd Medina Mayurcag van de Arabieren. De moskee werd beetje bij beetje afgebroken en in de 14de eeuw stond er helemaal niks meer van de moskee. De eerste architect die aan de bouw van de kathedraal gewerkt heeft, is Ponc des Coll. De bouw van de Kathedraal heeft in totaal 400 jaar geduurd. Wat het mooie hieraan is, is dat er door die 400 jaar natuurlijk allemaal verschillende stijlen zijn en deze stijlen zie je terug komen in de kathedraal. Het houtwerk dat wordt afgewerkt met steen is gebaseerd op de renaissance stijl. Het interieur heeft meer een barok stijl en dit zie je vooral terug in de vorm van altaarstukken, schilderijen en sculpturen.

VERWOESTINGEN DOOR EEN AARDBEVING


Eigenlijk was de kathedraal al klaar in 1601, maar door een aardbeving in 1851 werd er een groot deel van de westelijke gevel verwoest. Gelukkig is dit gedeelte weer helemaal opnieuw opgebouwd. Uiteindelijk is het pronkstuk van Palma de Mallorca 121 meter lang en 55 meter breed geworden. Het bijzondere aan de kathedraal is dat ze een roosvenster heeft van 11,5 meter doorsnede wat het grootste roosvenster in gotische stijl van de wereld is.

WEETJES


Een paar leuke weetjes over de Kathedraal de La Seu: Wist je bijvoorbeeld dat in 1931 de kathedraal tot historisch artistiek monument is uitgeroepen. ’s Avonds is de kathedraal heel mooi verlicht, waardoor je de bijzondere architectuur weer op een hele andere manier ziet en het er echt als een sprookje uitziet. Dus als je een keer rondloopt door Palma de Mallorca, met mooi of met slecht weer, het is echt een aanrader om binnen een kijkje te nemen in Kathedraal de la Seu.Locatie

Plaza de la Seu
07001 Palma de Mallorca


Openingstijden


:

1 april t/m 31 maart /oktober
Ma t/m vrij van 10:00 – 17:50
1 juni t/m 30 september
Ma t/m vrij van 10:00 – 18:15


De kathedraal is op de volgende data gesloten

: 1, 6, 20 januari, 2 en 3 april, 15 augustus, 2 november, 7, 8, 25, 26 en 31 december