De bergen van de Serra de Tramuntana

De bergen van de Serra de Tramuntana

Wat zijn mooie plekjes om te zien in het gebergte?

1. Bergen De schone natuur in de Serra de Tramuntana kenmerkt zich door prachtige bergen, die uitzicht geven op de prachtige azuurblauwe zee rond het eiland. Een tiental toppen steken boven de 1.000 meter hoogte uit, waarvan de hoogste berg de 1.445 meter hoge Puig Major is. Andere bergen zijn o.a. de Massanella, Tomir, Puig de l’Ofre en Serra d’Alfàbia.

2. Cap de Formentor Kaap Formentor is het uiterst noordelijke punt van Mallorca, het oostelijke puntje van het schiereiland waar het Tramuntana gebergte in uitloopt. De lokale bevolking noemt het “ontmoetingsplaats van de winden”. Het hoogste punt op de kaap is Fumart, dat op 384 meter boven de zeespiegel ligt. Hier vind je tal van idyllische baaien, zoals Cala Murta, Cala Pi de la Posada en Cala Fiquera. Kenmerkend hier is ook de in 1863 gebouwde vuurtoren, die destijds alleen bereikbaar was via de zee of een lang ezelspad. Ook vind je hier diverse uitkijkpunten, zoals Mirador del Mas Pas.

3. Stuwmeertjes
Prachtig zijn de stuwmeertjes in de bergen. Gorg Blau en Cúber voorzien grotendeels in de watervoorziening van de stad Palma de Mallorca en de wijde omgeving. Het kunstmatige reservoir Gorg Blau ligt tussen Puig Major en Puig de Massanella. Cúber bevindt zich in het dal tussen Puig Major en Morro de Cúber. Bij dit laatste stuwmeer ligt een berghut waar 6 mensen kunnen overnachten maar zelf spullen meebrengen, want bedden zijn er niet.

De Serra de Tramuntana volgt de volledige noordwestkust van Mallorca. Deze spectaculaire bergketen is een niet te missen bezienswaardigheid voor wie houdt van de natuur. Al bij al bedekt deze keten bijna een derde van het eiland. Het gebied werd in 2011 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en wordt algemeen beschouwd als van uitzonderlijke waarde voor de mensheid. Een irrigatiesysteem van Arabische oorsprong transformeerde dit zanderige landschap.

De stuwmeertjes Cúber en Gorg Blau
De stuwmeertjes Cúber en Gorg Blau

Serra de Tramuntana: tours & tickets

Tour en Tickets

Afbeeldingsresultaat voor koop tickets afbeelding